Samospráva nedoceňuje význam stavu kultúrnych pamiatok

14.08.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Súčasný model zabezpečenia štátnej ochrany pamiatkového fondu sa po legislatívnej a organizačnej stránke osvedčil. "Vytvorenie pamiatkového úradu s pracoviskami sa ukázalo ako funkčný a správny krok," konštatuje ministerstvo kultúry.

Ako pripomína, ochrana a využitie pamiatok v pôvodnom prostredí nie je iba záležitosťou pamiatkarov. Je zákonnou povinnosťou vlastníkov sa starať o svoj majetok. Avšak ochrane pamiatok sa v súčasnosti podľa rezortu v čoraz väčšej miere venujú občianske iniciatívy a mimovládne organizácie. "Priame väzby na túto oblasť má aj miestna a regionálna samospráva, ktorá však prevažne význam stavu pamiatok popri iných úlohách nedoceňuje," podčiarkuje MK.

Ministerstvo poukazuje na to, že orgány územnej samosprávy sa pri ochrane kultúrneho dedičstva správajú ako vlastníci obecného majetku alebo majetku samosprávnych krajov, v oblasti nehnuteľných pamiatok však najmä ako stavebné úrady. "V pozícii stavebných úradov sa v mnohých prípadoch územná samospráva neosvedčila, problematická je znalosť právomocí, orientácia v legislatíve či nedostatočná odborná spôsobilosť jej zamestnancov. Odbornú pomoc však poskytujú krajské pamiatkové úrady. Tú územná samospráva nevyužíva vôbec alebo málo, v niektorých prípadoch rozhoduje svojvoľne, nezohľadňujúc ich stanoviská alebo záujmy ochrany pamiatkového fondu," upozorňuje MK.

Taktiež samospráva podľa rezortu často akceptuje rôzne lokálne záujmy, mnohokrát vo väzbe na politické strany, tolerujú sa nepovolené stavby, pričom je len malá ochota postihovať protiprávne konanie. "Vnímame aj problém, ktorý ukazuje nepochopenie možnej pozitívnej úlohy pamiatkového fondu pri miestnych rozvojových programoch, politike zamestnanosti v cestovnom ruchu, rozvoji tradičných remesiel, tiež pri využívaní dodávateľských prác a materiálov pri obnove pamiatkového fondu v rámci regiónu," uvádza sa v koncepcii ochrany pamiatkového fondu. Jej aktualizované prílohy dnes schválila vláda SR. Práve z nich môže samospráva čerpať vo svojich stratégiách pri rozvoji cestovného ruchu a využívaní existujúceho pamiatkového fondu.

Pôvodný návrh koncepcie schválil kabinet ešte v decembri 2011. Prináša prehľad aktuálnej situácie v oblasti ochrany pamiatkového fondu a archeologického dedičstva, ako aj úlohy pre rezort kultúry, vybrané ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy. Jej cieľom je zlepšiť fyzický stav pamiatkového fondu. Prílohy však odrážali situáciu do konca roka 2010, preto bola potrebná ich aktualizácia. Zahŕňajú informácie o stave národných kultúrnych pamiatok v SR, Svetovom kultúrnom dedičstve, ako aj zoznam kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy.

Svahové deformácie ohrozujú diaľnice, železnice a tisíce stavieb

Za posledné tri roky sa na Slovensku zaznamenalo vyše 550 nových alebo obnovených svahových deformácií. V súčasnosti tak svahové deformácie ohrozujú takmer 100 kilometrov diaľnic a ciest I. triedy, 62 km železníc, ale aj ropovody, plynovody, vodovody a vyše 30.000 pozemných stavieb. Vyplýva to zo správy envirorezortu, ktorú dnes schválila vláda.

Vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov sa v predchádzajúcich dvoch rokoch realizovala len prvá etapa sanačných prác na lokalitách s najväčším rizikom poškodenia a ohrozenia rodinných domov. Práce sa realizovali v 17 lokalitách, na tento účel sa vyčlenilo asi päť miliónov eur.

Ministerstvo životného prostredia v súčasnosti eviduje 103 lokalít, na ktorých je nevyhnutné vykonať inžinierskogeologický prieskum a následnú sanáciu havarijných zosuvov. Celkové finančné prostriedky potrebné na tieto geologické práce sú vyčíslené vo výške 16,2 milióna eur. V dôsledku nepriaznivých klimatických pomerov v jarných mesiacoch tohto roku pritom počet registrovaných zosuvov stále narastá.

V súčasnosti bolo vybraných 47 prioritných lokalít na realizáciu inžinierskogeologického prieskumu a sanácie havarijných zosuvov a monitoringu skalného zosuvu v Kraľovanoch. Na riešenie prieskumu, sanácie a monitoringu prioritných havarijných zosuvov bude potrebných 5,6 milióna eur.
 

Vyberte región